Kakovostna električna polnilnica je nujno potrebna za polnjenje električnih vozil

Kakovostna električna polnilnica je nujno potrebna za polnjenje električnih vozil

Električni avtomobili so vedno bolj dostopni, zato na naših cestah beležimo vedno večje število tovrstnih avtomobilov. Prikimali so jim tudi mnogi skeptiki, ki so do sedaj dvomili v njihov doseg. Dejstvo pa je, da nam električni avtomobil danes omogoča tudi do 400 km dosega z enim polnjenjem, zato je s tega vidika povsem konkurenčen vozilom na motorni pogon.

Dodaten plus za električne avtomobile pa je tudi vedno večje število polnilnih postaj, na katerih lahko uporabniki napolnijo akumulator električnega avtomobila. Takšna električna polnilnica danes omogoča različne načine polnjena, zato je zelo pomembno, kakšno izberemo. 

Z električno polnilnico do različnih načinov polnjenja

Vsem je jasno, da električne avtomobile poganjajo zmogljivi akumulatorji oziroma baterije. Ko se izpraznijo, jih je potrebno napolniti. Polnjenje električnega vozila se največkrat izvaja neposredno iz električnega omrežja. Za to pa je potrebna dovolj zmogljiva električna polnilnica, ki zagotavlja različne načine polnjena.

Za manjša električna vozila električna polnilnica nudi počasno polnjene z izmeničnim tokom. To običajno traja 11 do 12 ur. Poleg tega vam je na voljo tudi počasno polnjenje z izmeničnim tokom za vsa večja električna vozila, ki običajno traja 3 do 8 ur. Srednje hitro polnjenje se uporablja večinoma na javnih polnilnih mestih, medtem ko se vam pri hitrem polnjenju baterija vozila napolni že v 10 do 20 minutah.

Danes so nam na voljo različne električne polnilnice

Podobno kot je na naših cestah vedno več električnih vozil, pa je temu primerno tudi vedno več električnih polnilnic. Sodobna električna polnilnica ima lahko nameščene vtičnice ali pa ima že integriran kabel za polnjenje električnih vozil. Danes poznamo različne električne polnilnice, ki jih delimo glede na način polnjenja, glede na način uporabe in glede na način namestitve. 

Glede na način polnjenja je električna polnilnica lahko pametna ali pa navadna. Kar se tiče načina uporabe je lahko javna ali pa zasebna. Namestimo pa jo lahko na steno, na drog ali pa je prostostoječa.