Oseba, ki upravlja s čolnom dolžine nad 7 metrov in ima kabino, mora imeti VHF izpit za GMDSS postajo

Oseba, ki upravlja s čolnom dolžine nad 7 metrov in ima kabino, mora imeti VHF izpit za GMDSS postajo

Preživljanje poletnega dopusta ob morju že dolgo ni več zgolj poležavanje na plaži. Zato se mnogo ljudi odloči za najem ali celo nakup čolna. Vendar je za upravljanje čolna, dolgega 7 metrov in več, potreben VHF izpit kot tudi izpit za čoln.

Tako kot je na cesti potrebno poskrbeti za ustrezno varnost, enako velja tudi za plovbo po morju. Tudi v tem primeru moramo poznati določena pravila, ki jih je potrebno upoštevati, hkrati pa moramo biti pozorni tudi na ustrezno komunikacijo s kopnim in med drugimi čolni.

Z VHF izpitom pridobite znanje za upravljanje z radijsko postajo GMDSS

Radijska postaja z digitalnim selektivnim klicem na zelo visokih frekvencah je obvezen del vsakega čolna, ki je dolg najmanj 7 metrov in ima kabino ter je namenjen javnemu prevozu oseb. V tem primeru pa mora biti na krovu tudi oseba, ki ima VHF izpit, kar pomeni, da zna upravljati s takšno radijsko postajo.

GMDSS postaja je ključnega pomena za komunikacijo v primeru klica na pomoč, zato mora vsaj ena oseba na čolnu z njo pravilno ravnati. Ustreznega ravnanja in pravilnega ukrepanja se naučite s pomočjo tečaja za VHF izpit, kjer pridobite dovolj znanja, da se lahko samostojno in brez skrbi podate na plovbo po morju.

Kako poteka VHF izpit za radijsko postajo?

Podobno kot na vsak drug izpit, se je potrebno tudi v tem primeru predhodno prijaviti. Prav tako pa se pred tem prijavite tudi na enega od tečajev, na katerem se boste seznanili z vsebinami izpita in izpitnimi vprašanji za VHF izpit, ki vas čakajo pred komisijo.

Preizkus znanja za poteka pod budnim očesom komisije na Upravi republike Slovenije za pomorstvo. Takšen VHF izpit je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela, pri čemer se slednji opravlja na simulatorju VHF GMDSS radijske postaje.